Vaikas vaikšto ant pirštų galų – ko griebtis?

Home / NAUJIENOS / NAUDINGI PATARIMAI TĖVAMS / Vaikas vaikšto ant pirštų galų – ko griebtis?
Vaikas vaikšto ant pirštų galų – ko griebtis?

Ką reiškia vaikščioti ant pirštų galiukų?

Galima pasakyti, kad žmogus vaikšto ant pirštų galiukų, kai eidamas jis į žemę atsiremia tik priekinės pėdos dalimi. Kai žmonės vaikšto ant pirštų galiukų, tai atsiremia ir atsispiria nuo paviršiaus tik pirštais, nesiremdami kulnu ir neliesdami žemės pilna pėda. Žemiau pateiktos kai kurios priežastys, dėl kurių vaikas gali vaikščioti ant pirštų galiukų.

Priežastys, dėl kurių vaikas gali vaikščioti ant pirštų galiukų:

Idiopatinė : terminas idiopatinis vaikščiojimas ant pirštų galų (IV) naudojamas aprašyti būklei, kai vaikai vaikšto ant pirštų galiukų visuomet ir be konkrečių priežasčių. Kalbant apie idiopatinį vaikščiojimą (IV), ekspertai nurodo įgimtas priežastis.

Autizmo spektro sutrikimas/sensorinių pojūčių paieška: nepaisant diagnozės, autizmo paliesti vaikai gali vaikščioti ant pirštų galiukų dėl būtinybės gauti tam tikros sensorinės stimuliacijos. Šiuo atveju nepastabimos kontraktūros ar spastika, o vaikščiojimo ant pirštų galiukų priežastis – išskirtinio sensorinio pojūčio paieška.

Cerebrinis paralyžius (CP): vaikai, turintys vidutinės formos VCP gali vaikščioti ant pirštų galiukų dėl spastikos blauzdos raumenyse. Spastika skatina ilgalaikes kontraktūras ir pėdos raumenų įtempimą. Taigi, kai vaikas sėdi – tempia kojas, o kai atsistoja – pasikelia ant pirštų galų. Jeigu su laiku spastika nepraeina ir nesusireguliuoja, raumenys pripranta prie tokios padėties ir „nusileisti“ nuo pirštų galiukų bus sudėtingiau.

Šiame straipsnyje pateikiami pratimų variantai vaikams, turintiems lengvą formą VCP ir turintiems nedidelį blauzdos raumenų įsitempimą. Šiuos pratimus galima atlikti reguliariai tam, kad būtų galima ištempti ir sustiprinti kojų raumenis.

Statiniai/pasyvūs tempimo pratimai

 

Blauzdos raumenų tempimo pratimų pagrindas

Pasodinkite vaiką į patogią padėtį taip, kad jo kojos gulėtų tiesiai, o keliai būtų ištempti. Padėkite savo ranką tarp atramos ir vaiko pėdos taip, kad savo delnu apimtumėte vaiko pėdą, o Jūsų petys eitų žemyn išilgai vaiko pėdos apatinės dalies atžvilgiu. Lėtai spauskite pėdą ranka taip, kad kojų pirštai temptųsi tai aukštyn, tai žemyn link vaiko kūno. Išlaikykite koją kiekvienoje iš šių išvardytų padėčių 30 s ir kartokite po du kartus.

Atsiremti į sieną

Atsiremkite rankomis į sieną ir pastatykite kojas taip, kad kojų pirštai rodytų į sieną. Pastatykite kojas vieną priešais kitą, kaip pavaizduota paveikslėlyje. Sulenkite priekinę koją ir atsiremkite į sieną, o tuo metu kita koja turi išlikti tiesi. Stebėkite, kad atliekant pratimą, abi pėdos būtų prispaustos prie grindų. Išlaikykite šią padėtį 30 s, o tada pakeiskite kojas. Kartoti du kartus.

Rankšluostis/tempimas sėdint

Atsisėskite ant grindų ir ištieskite kojas į priekį. Apvyniokite abiejų kojų pėdas rankšluosčiu taip, kad pastarasis eitų per pėdų vidurinę dalį. Laikykite rankšluostį už abiejų galų ir tempkite jį į save, keliai turi būti tiesūs ir besispaudžiantys į grindis. Nugarą išlaikykite tiesią. Išlaikykite šią padėtį 30 s, o tada pakeiskite kojas. Kartoti du kartus.

Atsirėmimas pėda/ tempimas

Atsistokite ant laiptelio/platformos taip, kad viena pėda stovėtų ant platformos tik puse pėdos. Nuleiskite pėdą taip, kad vidurinė dalis ir pėdos viršutinė dalis liktų ant platformos. Laikykite tiesiai koją su nuleista pėda. Išlaikykite šią padėtį 30 s, o tada pakeiskite kojas. Kartoti du kartus.

 

Judėjimo pratimai skirti tempimui ir raumenų stiprinimui

Žaidimai pritūpus

Žaidimo metu pasiūlykite vaikui sėdėti pritūpus. Svarbu, kad pėdos būtų prispaustos prie grindų, tada blauzdų raumenys įsitemps. Tam, kad vaikas labiau norėtų sėdėti pritūpus, pastatykite žaislus ant mažų staliukų.

Taip pat vaikui greičiausiai patiks sėdėti ant nedidelio kamuolio (krepšinio arba futbolo), prispaudus tvirtai pėdas prie grindų. Galima bandyti stotis ir sėstis ant kamuolio, neatitraukiant pėdų nuo grindų.

Meška eina ….

Šis pratimas reikalauja tam tikros koordinacijos, tačiau jis puikiai tinka lauko žaidimams su aktyvesniais vaikais. Iš pradžių atsigulkite (atsiremkite rankomis į žemę, išlaikykite kojas ir klubus tiesius). Kaip pavaizduota paveikslėlyje, sulenkite vieną kelią krūtinės lygmenyje. Kai tik Jūs tai atliksite, ištiesinkite kitą koją ir atsiremkite kojinaitėmis į žemę ir stenkitės pėdomis pasiekti grindis. Užsilaikykite tokioje padėtyje kelioms sekundėms, prašliaužkite ant rankų į priekį ir perneškite toliausiai esančią koją į priekį palei krūtinės lygį. Šliaužkite per grindis taip, kad vieną koją (likusią toliausiai kitos kojos atžvilgiu) užsilaikytų kažkuriam laikui ir būtų įtempta.

Lenktynės su riedlente

Paverskite blauzdos raumenis stiprinančius pratimus į žaidimą! Lenktynės su riedlente ant lygaus paviršiaus – nuostabus būdas padaryti vaiką stipresniu. Pasiūlykite jam atsisėsti ant skeitbordo ir atsistūmti pėdomis tam, kad pradėti judėjimą.

Einam ant kulnų

 

Įtraukite į kasdieninės veiklos fizinį aktyvumą skatinantį pratimą „ėjimas ant kulnų“ — tai nuostabus blauzdos raumenų stiprinimo būdas. Paprašykite vaiko eiti pakeliant pirštus į save ir einant ant kulnų. Tam, kad tai taptų įpročiu, galima tartis su vaiku, kad jis nueitų ant kulnų iki stalo vakarienei, iki mašinos ir atgal, arba tiesiog pavaikščioti ant kulnų žaidimo metu

Joga: vaiko poza/šuniuko poza snukučiu žemyn

 

Šie populiarūs pratimai pasiskolinti iš jogos, jie padeda ištempti blauzdos raumenis. Atsistokite ant keturių ant grindų arba kilimėlio. Padėkite rankas priešais save, palenkite galvą į grindis ir artėkite link jo kakta (vaiko poza). Norint atlikti šuniuko pozą snukučiu žemyn, atsistūmkite rankomis nuo grindų, o klubus pakelkite į viršų. Laikykite rankas ir kojas tiesiai, palenkite galvą žemyn ir pėdutėmis artėkite link grindų tol, kol nepajausite tempimo blauzdos raumenyse. Išlaikykite kiekvieną padėtį 30 s ir kartokite po du kartus. Video ir instrukcijas vaikų jogos pratimams Jūs galite surasti viešoje erdvėje, jie puikiai įsitrauks į vaiko kasdienės veiklos fizinį aktyvumą.

 

Šaltinis: goo.gl/EWDMb6