Mokome autistišką vaiką palaikyti pokalbį

Home / NAUJIENOS / Mokome autistišką vaiką palaikyti pokalbį
Mokome autistišką vaiką palaikyti pokalbį

Šventinės vakarienės metu aštuonmetis sūnus smulkiai paaiškino savo tetai, kaip pastatyti ypač sudėtingą kosminį laivą iš lego. Jis nepraleido nė vienos detalės, kol jo teta šypsojosi ir linkčiojo, žiūrėdama kiek į šoną. Jūs prieinate ir bandote atkreipti jo dėmesį į tetos neverbalinius signalus bei nutraukti visiškai vienpusį pokalbį. Nepasiekę pergalės, jūs klausiate, Ar nenori teta Aną paragauti vyno ir sūrio gretimame kambaryje. “Aš juk taip ir nepapasakojau apie variklį” – nuliūsta vaikas.

Įprastas neįpareigojantis pokalbis gali atrodyti lengva užduotis, bet tik ne žmonėms, kurie turi problemų su socialine komunikacija. Dialogas gali virsti monologu, gali pereiti į nejaukią tylą ar pasimetimą.

Jei jūsų vaikas patiria sunkumų suprasdamas kitą (suprasdamas, ką jaučia ir galvoja kiti žmonės), greičiausiai, pokalbio palaikymas sudarys jam sunkumų. Praktikuodamas vaikas gali suprasti, kokiomis temomis žmonės nori kalbėti, ir kokiomis socialinėmis “nuorodomis” galima nustatyti jų interesus. Pavyzdžiui, kad reikia atsižvelgti į tai, kas jau žinoma apie šį žmogų (pavyzdžiui, dėdė Tomas slidinėja kalnuose), į tai, apie ką tas žmogus jau kalbėjo anksčiau (pavyzdžiui, apie savo šunį) arba net į tai, kuo žmogus apsirengęs (pavyzdžiui, glaustinuke su užrašu “Žvaigždžių karai”). Tačiau pradžioje vaikas turi kiek įmanoma daugiau praktikuotis namuose arba su žmonėmis, kuriuos jis jau pažįsta, ir tai padidins tikimybę, kad pokalbis su mažiau pažįstamais žmonėmis bus sėkmingas.

Septyni patarimai mokant autistišką vaiką palaikyti pokalbį

Apačioje išvardytos rekomendacijos ir patarimai apie tai, kaip padėti vaikui jaustis komfortiškiau neįpareigojančio pokalbio metu:

 

  1. Tapkite “socialiniais šnipais”.Kai esate ne namuose prašykite vaiką stebėti kitus žmones ir bandyti atspėti, kas dominą vieną ar kitą žmogų, o taip pat koks ryšys ir santykis tarp nepažįstamų žmonių. Išsakykite savo nuomonę ir skatinkite vaiką stebėti ir išsakyti savąją. Gebėjimas atkreipti dėmesį į svarbias detales, susijusias su kitais žmonėmis, taps esminiu gebant palaikyti pokalbį ateityje.

 

  1. Iš anksto paruoškite pokalbio temas.Padėkite vaikui sudaryti sąrašą temų, kurias galima paliesti trumpame pokalbyje praktiškai su visais žmonėmis. Pavyzdžiui: oras, kokioje mokykloje tu mokaisi, kur dirbi, kaip jums sekasi, naujas augintinis ar sportas.

 

  1. Kortelės pokalbių praktikai.Paruoškite korteles su atvirais klausimais, pavyzdžiui, “Koks jūsų mėgstamas filmas?” arba “Kaip praėjo jūsų diena?” Padėkite korteles ant stalo, o po to kartu su vaiku traukite iš eilės po vieną kortelę ir užduokite vienas kitam klausimus. Panaši praktika namuose, jei ji bus reguliari, gali palengvinti pokalbį su nepažįstamais ar mažai pažįstamais žmonėmis.

 

  1. Kortelės, skirtos pokalbiams su šeimos nariais.Skirtingo amžiaus žmonės ir giminaičiai, kurie ne itin dažnai bendrauja, gali pažinti vienas kitą geriau, jei pasiūlysite jiems pažaisti tokį žaidimą su kortelėmis. Pavyzdžiui, galima klausti vienas kito apie bet kurią vietą atostogoms, pirmą augintinį arba mėgstamą filmą.

 

  1. “Kas, kur, kada?” Tokio tipo kaip kas, kur, kada ir kodėl klausimai dažniausiai yra geras būdas palaikyti pokalbį. Jūs galite padaryti kortelę arba kitą vizualią pagalbą, kad primintumėte vaikui užduoti klausimus, kurie prasideda šiais žodžiais, ir jūs galite treniruoti šią užduotį kai valgote šeiminius pietus.

  1. Pokalbis pagal kaimynystę.Kai einate su vaiku pasivaikščioti, pasistenkite prieiti ir pasisveikinti su žmonėmis, kuriuos pažįstate. Jei kalbate su kaimynais, pabandykite į pokalbį įtraukti vaiką. Iš anksto pasiruoškite tokiems pokalbiams, paruošę klausimus, kuriuos galima užduoti kaimynams, pavyzdžiui: “Kokius turite planus šventėms?”

  1. Pokalbis kelionėje.Kai kuriems vaikams patinka kalbėti mašinoje, kai nereikia žiūrėti į akis ar galvoti apie kūno kalbą. Naudokite tokią pagalbą, kad pasitreniruotumėte palaikyti pokalbį.

Kai iki švenčių lieka visai nedaug laiko, verta pasimokyti su vaiku pokalbio palaikymo įgūdžio, kad po to juos įtvirtintumėte su giminaičiais ir draugais. Įvairūs susitikimai ir šventės – idealus laikas tokių įgūdžių praktikai su pačiais įvairiausiais žmonėmis, tačiau tuo pačiu saugioje aplinkoje.

Palaipsniui vaikas vis labiau ir labiau atsižvelgs į kitus žmones kalbėdamas su jais ir galės taikyti šiuos įgūdžius ne tik per šeimos susitikimus, bet ir mokykloje, darbe ir bet kur.

Šaltinis: https://autismawarenesscentre.com/small-talk-can-loom-large-teaching-child-flow-conversation/